Eleva la teva Alimentació: L’Essència de l’Hivern

Ja tenim la fred aquí junt amb les festes de nadal, àpats, moments de família i amics. Moments per prendre consciència del que volem deixar enrere i del que ens fa feliços, moments per alimentar el cos de tranquil·litat, escalfor i consciència.  L’alimentació aquests dies ens pot acompanyar a aquest procés consumint caldos d’arrels, petites amanides de fulles verdes amb magrana, cuinats amb cereals complerts, fruites deshidratades com els dàtils, figues seques, purés de fruits secs… Si sobrecarreguem l’organisme de sucres, grasses, carns, alcohols ens serà fàcil acabar les festes cansats i sense ganes d’iniciar la rutina. Si escoltem la naturalesa del nostre organisme l’hivern és una estació d’interiorització i nutrició interna.

Així és important entendre que el nostre cos està preparat per guardar informacions, substàncies i nutrients per mantenir-se en vida i evolucionar a un creixement i coneixement. Ens arriben imputs en diferents formes que ens nodreixen o impacten per realitzar una evolució o un canvi. Al mateix moment una veueta interior ens parla i podem escoltar els seus missatges per poder seguir la nostra il·lusió i camí, però aquesta necessita un sistema net, sense distraccions innecessàries i amb un objectiu clar d’escoltar-la. Un factor important per aconseguir-ho és una dieta rica en aliments vitals, poc tòxics i que ens aporti tots els nutrients necessaris en cada moment.

Hem de tenir en compte que cada persona és un món i les diferents zones del planeta necessiten diferents vivències fent que existeixin estacions, variació d’aliments, canvis en la intensitat de llum solar…Aquí al mediterrani gaudim de 4 estacions que creen un moviment i adaptació constants que va lligat a les necessitats individuals de nutrició, d’hores de llum i de son, de relacions socials i de consciència corporal i espiritual. És així que a l’hivern el nostre cos igual com la natura s’aquieta i necessita interioritzar-se per nodrir l’interior com els teixits, organs, ossos o esperit intensificant l’autoconeixement i nutrició. A l’estiu en canvi l’energia necessita ser exterioritzada i expressar la màxima forma en diferents estats com el moviment, creacions de projectes, roba acolorida, aliments frescos, colorets de la pell…així l’alimentació necessita ser rica en aigua per acompanyar i ajudar al moviment i expressió.

Però actualment vivim a una dinàmica d’exteriorització constant on a l’hivern intentem mantenir el mateix ritme d’estiu amb les relacions socials, activitat física, exigències laborals, alimentació rica en estimulants, sucres i productes animals fent que ens trobem sobrestimulats, cansats i descentrats.

Ara, és important expulsar i depurar els moviments de l’estiu, abaixar el ritme, dormir més, consumir més aliments calents i relaxants. La depuració a aquestes estacions té la finalitat d’entrar dins un mateix per tal de seleccionar les necessitats que ens són bàsiques pel nostre creixement intern ja que l’estiu ha creat grans moviments.

La depuració és diferent segons la persona, la rutina i la vitalitat dels organs depuratius ja que necessiten estar forts i tònics per sostenir el moviment de toxines. Hi ha multitud de formes per mobilitzar-les, es pot fer una depuració total d’unes setmanes o només d’uns àpats o fins i tot només amb l’eliminació de certs aliments ja es pot fer aquest moviment, tot depèn de la intensitat que cada un necessiti.

L’experiència depurativa és un moment de consciència i coneixement, de donar-se compte de la capacitat que té el cos per netejar i renovar-se en tots els seus camps. Pot aparèixer una crisis curativa presentant mal de cap, vòmits, granets, mareig o  fins i tot una malaltia del passat que havia quedat enquistada als teixits i ara és expulsada.

Una depuració de tardor i hivern és molt diferent a la primavera on es busca moviment d’energia per ser expulsada i poder rebre noves idees, pensaments i nutrients, a la tardor es busca un moviment centrípet d’energia per disminuir l’exteriorització de l’estiu, depurar substàncies innecessàries i retrobar l’essència que la quietud ens ajuda a escoltar.

Així iniciar aquest procés permet donar-nos temps per escoltar i prendre consciència de tots els pensaments, rutines i aliments que ara ja no necessites i dels que realment t’aporten felicitat i nutrició.

Vols saber més? Vine al nostre Matinal Detox Hivern que farem el 12 de Gener